Charlie Christian – gudfadern

Charlie Christian - gudfadern.
Charlie Christian - gudfadern.

Från en Charlie till en annan. En verklig pionjär och gitarrlegend vars inflytande på den moderna jazzscenen inte kan överskattas: Charlie Christian. Mannen som uppfann, eller i alla fall lade grunden till det vi idag kallar bebopgitarr. Storyn är att han egentligen ville spela sax, men var rädd att deformera läpparna och därmed, efter en kort baseballkarriär, valde gitarren. Vilken tur för oss musikälskare!

Charlie Christian fick sitt genombrott i Benny Goodmans storband. En lukrativ position som var allt annat än självklar. Benny Goodman lär ha varit det skeptisk till det nya instrument Charlie Christian trakterade: elgitarren.
Enligt sägnen ska Benny Goodman också ha varit ganska ointressant av Christians gitarrspel. Till de gav sig på att  jamma till standarden Rose Room, som Goodman, återigen enligt sägnen, ska ha varit säker på att Charlie Christian inte kunde spela. Han hade fel.

Jammet varade i 40 minuter. Sedan var han anställd.

Man förstår varför. Jag lyssnar just nu på en liveversion av Rose Room. It’s all there! Tajming, funk, swing, rhytm, och kromatik. Jag vet inte om Charlie Christian var bra på musikteori. Jag väljer att inte tro det. Det blir en bättre story så.

Vill du förstå rötterna till modern gitarr? Lyssna på Charlie Christian.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s