The J. Geils band – så mycket mer än bara Centerfold

Magic Dick. Bra artistnamn.
Magic Dick. Bra artistnamn.

The J. Geils Band är verkligen ett klassiskt one hit wonder band. Om man möjligen bortser från Love Stinks (som fick en revival i filmen The wedding singer), är bandet känt för en låt: Centerfold. Den jävla Centerfold. Alla de som hade sin festperiod under 1980-talet måste verkligen spytt på denna låt, då jag utgår från att den spelades jämnt, jämnt. Som In Da Club, fast mer Svenne Banan och jobbigare.

Och så orättvist mot The J. Geils Band som under 1970-talet var en synnerligen fläskig rhythm and bluesorkester men många hästar under huven. Kanske inte det fetaste av det fetaste – men jäkligt bra. 

Bandets fångades i sin storhet 1972, i livealbumet Full house. Inte en död sekund. Bandet pekade egentligen 30 år fram i tiden mot The Hives. The Hives har naturligtvis aldrig direkt brytt sig om musikens rötter, annat än till kläderna och frisyrerna, men ändå. På detta finns album finns samma slyngelattityd, men även en av de mognaste och tyngsta versionerna av John Lee Hookers Serves you right to suffer jag hört.

J. Geils (som för övrigt kom att bli en riktigt duktig swinggitarrist, vilken han bevisar när han lirar ihop med Duck Robillard) spelar riktigt bra. Detsamma gäller Magic Dick på munspel som briljerar på sin signaturlåt Whammer Jammer.

En reaktion på ”The J. Geils band – så mycket mer än bara Centerfold

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s