Roy Buchanan – mästare av pinch harmonics

Roy Buchanan.
Roy Buchanan.

Det finns inget dåligt att säga om Roy Buchanans gitarrspel. För den som älskar TON och låtar där gitarrsolot är själva grejen, är Roy Buchanan den rätta. Hans teknik och ton är lika säregen och lätt att urskilja som Albert Collins, The master of The Telecaster himself.

Roy Buchanans stil utmärks i första hand inte av en blixtrande snabbhet – även om det finns långsammare traktörer  – utan av så kallade ”pinch harmonics”. En slags överton man kan alstra på en elgitarr genom att vinkla handen på ett speciellt sätt. Det är något de flesta får bra, då och då, Men Buchanan behärskade denna teknik till fullo. Lägg till hög volym, en hel del reverb och en djävulsk känsla för blues, och du får Roy Buchanan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s