Your Arsenal – ett viktigt album

En producent kan betyda mycket. Detta klipp är en riktig pärla från slutet av Morrisseys Kill Uncle-turné 1991, då bandet börja spela första singeln We hate it when our friends become successful från vad som skulle bli 1992 års succéalbum Your Arsenal. Ett album som enligt många räddade Morrisseys solokarriär med sitt mustiga glamrocksound.

Ansvarig? Mick Ronson, mest känd som David Bowies gitarrist under Spiders from Mars-epoken, men i övrigt en flitigt anlitad studiogitarrist givetvis. Om än något i sin egen värld, verkar det som.

När han blev tillfrågad om att producera ett album till sångaren i The Smiths lär han ha sagt, what are they like? 80-talets stora popfenomen verkade ha gått honom förbi. Kanske var det lika bra? Att han utan förutfattade meningar om hur Morrissey borde låta producerade ett album som olikt allt annat Morrissey medverkat på. Stephen Street, producent och låtskrivare på Viva Hate, har till och med erkänt att försökte skriva låtar som lät lite som the Smiths. Helt uppenbarligen gjorde Mick Ronson sin grej. Distade gitarrerna, höjde tempot dock utan att någonsin tappa fokus på det viktiga: melodin. Man behöver ingen livlig fantasi för att dra paralleler till David Bowies tidiga karriär. Faktum är att outrot till I know it’s gonna happen someday är en total rip off på Rock n’ roll suicide.

Lyssna till exempel på fantastiska Tomorrow, vars video jag tycker är fantastiskt läcker, i all sin enkelhet.

Your Arsenal är inte bara ett dynamiskt album med några av Morrisseys bästa låtar, (You’re the one for me, fatty, Tomorrow, We’ll let you know) utan också en produktion som pekade framåt mot den glamrockifierade brittpop som skulle komma att dominera stora delar av 90-talet med band som till exempel Suede.

Your Arsenal blev Mick Ronsons sista projekt vad jag vet. Han dog i cancer 1993.

 

En reaktion på ”Your Arsenal – ett viktigt album

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s