Med Jeff Healey fanns inget ”trots att”

I år är det tre år sedan Jeff Healey, gudabenådad blues- och rockgitarrist, gick bort. Som så många andra alldeles, alldeles för tidigt. Jeff Healey, som blev blind redan som ettåring, hade en en säregen spelstil med sin Fender Stratocaster liggandes i knäet på ett sätt som de flesta skulle anse göra gitarren ospelbar. Men inte för Jeff Healey, som visade att hans handikapp aldrig var något handikapp när det gällde musiken.

Det fanns inget ”trots att”, ”mot alla odds” eller ”fastän”. Det fanns bara en riktig hantverkare som inte endast behärskade många stilar inom blues, utan även hot jazz.

Han dog den 2 mars 2008 i cancer.

The Allman brothers är årets projekt

Jag har hittat årets gitarrprojekt. Jag ska planka, lära mig, hela Jessica. The allman brothers klassiska instrumentalare från 1973 års brothers and sisters. Hela låten!
Vilket är ovanligt. Jag brukar lära mig intron, solon och väl valda delar av låtar. Vilket ju är rätt ovärt, som det heter.
The Allman brothers ja. Sinnessjukt bra band som banade väg för så många andra inom genren southern rock. Duane Allman, som så många andra dog han alldeles för tidigt 1971 i en motorcykelolycka, var i övrigt en starkt bidragande orsak till att Derek and the dominos första och enda platta Layla and other assorted love songs, blev ett av tidernas bästa.

Sluta vara äckliga på öresundstågen

Att öresundstågen oftast är försenade är inget nytt.
Att de är fruktansvärt äckliga att vistas i talas och skrivs det mindre om. Smulor, utspilld kaffe, gegga, jord, tugummi, snus och fläckar vars uppkomst är jävligt okänd.
Säkert städas tågen men uppenbart är att det inte räcker. Inte så jävla roligt att inte veta var eller om man kan sitta ner, om man bryr sig om sina kläder.
Jag vet inte om det brister i städning eller om folk måste veta lite hut. Sluta slaffsa i sig sina sladdriga stinkande mackor under resans gång. Sluta ha fötterna på sätet.
Sluta vara äckliga.

Att träffa en människa som hatar the Smiths

Detta är Thomas Andersson. Jag träffade denne herre ikväll och han framstår som väldigt sympatisk och behaglig.
Så förtjusat chockerad jag blev när han förklarade att The Smiths är ett av hans hatband.
The Smiths och Morrissey räddade mitt liv. Bokstavligen talat, nästan.
Thomas, som primärt är ett jazzfan, menar att The Smiths var tråkiga och omusikaliska.
Det känns märkligt att spontant gilla en person som hatar det man älskar.
Men jag gillar hans raka och mycket konkreta förklaring. Är något tråkig så är det.
Jag ångrar att jag osmidigt nog inte förde över konversationen till jazz.

Naturen gav mig något

Resan till Höörs utkanter visade sig vara ett inspirerande lyckokast. Jag blev i sanning ett med naturen på ett sätt som sällan eller aldrig är möjligt i Malmö stad.
Agerade även självutnämnd bloggkonsult åt begåvad före detta kollega som nu är synnerligen framgångsrik inom näringslivet. Vi pratade om gränser mellan det professionella, det privata och det personliga i medievärlden anno 2010.
Det finns i sig ingen sådan gräns, framkastar jag.
Det privata blir alltid av allmänintresse, om det skildras på ett sätt som styrker allmängiltigheten i den privata upplevelsen.
Styrkan ligger i skildringen.
Som jag och mitt romanprojekt Min vän Kurdo Baksi.
Hela den processen är ju en tydlig metafor för något djupt mänskligt och allmänt. Människans strävan efter förståelse.

Mollharmoniskt intro

Varför, in the name of fuck, väljer jag en header med min gitarr och förstärkare som motiv? Vad rör sig i min hjärna? Det är ju så otroligt töntigt detta med killar och gitarrer. Det är lika originellt med killar som spelar fotboll eller golf. Lika sexigt och lukrativt som att spela tv-spel. Tycker jag då.

Tjejer tycker att killar som kan ett ackord är det absolut sexigaste som finns. Det är verkligen helt sjukt. Hade jag någon som helst koncept om kvinnors frigörelse och självständighet, föll allt när jag lärde mig spela lite gitarr som 16-åring. Alla tjejer oavsett ålder faller. Inget omdöme.

Har du någon gång träffat en trevlig tjej som dejtar en kille som 1) är en idiot 2)inte har några pengar? Han spelar troligen gitarr.

Här ser ni en kille som verkligen kan lira. Fattat grejen.


Fortsätt läsa ”Mollharmoniskt intro”